/ БТА
Лидерите от Г-7 призоваха днес Китай да подкрепи принципа на мирно уреждане на споровете, като окаже натиск върху Русия да спре своята инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

В комюнике в края на тридневната среща на върха на Г-7 в баварските Алпи лидерите също така настояха Пекин да се откаже от своите "експанзивни морски претенции" в Южнокитайско море.

Те заявиха, че са силно разтревожени от ситуацията с човешките права в Китай и че се консултират за възприемане на съвместни подходи за справяне с предизвикателствата, пораждани от непазарните икономически политики.

Лидерите от Г-7 се споразумяха да подсилят защитата на своите държави от чуждестранна дезинформация и кибератаки, включително заплахи от Русия.

"Ние се ангажираме също още повече да укрепим нашата вътрешна сигурност предвид транснационалните заплахи, в това число идващите от Русия и други авторитарни режими", беше посочено в комюникето.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че западните санкции срещу Русия ще спрат, когато руският президент Владимир Путин приеме, че плановете му в Украйна няма да успеят.

"Всички санкции, които наложихме заради Крим, все още са в сила. Всички санкции, които наложихме заради подклаждания от Русия бунт в Донбас, все още са в сила. И същото ще важи за взетите сега решения, които са много по-сериозни", заяви той.

Шолц: Връщане към предишните отношения с Русия е невъзможно

"Има само един изход: Путин да приеме, че плановете му в Украйна няма да успеят“
, каза Шолц на заключителната пресконференция на срещата на Г-7.
Според него възстановяването на Украйна изисква допълнителни средства, като за това е необходима помощна програма, подобна на плана "Маршал" след Втората световна война.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия има една цел – капитулацията на Украйна. "Сега е ясно, че нападението на Русия срещу територията на Украйна има една цел – капитулацията на Украйна", каза той. По думите му "Русия не може и не трябва да спечели" войната в Украйна.

Макрон заяви, че страните от Г-7 ще подкрепят Украйна и ще запазят санкциите срещу Русия "колкото е необходимо и с нужната интензивност. Според него "не Западът се противопоставя на останалия свят, а лагерът на мира срещу този на войната".

Лидерите от групата на седемте най-богати демокрации заявиха, че ще проучат широкообхватни мерки, за да ограничат приходите на Русия от петролни продажби, с които се финансира войната в Украйна, посочва Асошиейтед прес.

На своята среща те заеха единна позиция в подкрепа на Украйна и се ангажираха да отделят 29,5 милиарда долара в нейна подкрепа тази година, наред с предоставените досега на Киев 60 милиарда долара, откакто Русия анексира Крим през 2014 г.

От форума на Г-7 в Германия лидерите ще заминат направо за срещата на върха на НАТО в Мадрид, където централна тема отново ще бъдат последиците от руското нахлуване в Украйна. Всички страни от Групата на седемте освен Япония са членки на алианса, а японският министър-председател Фумио Кишида е поканен в испанската столица.
БТА