Френски съд блокира депортирането на роми от Лил
Френски съд блокира депортирането на роми от Лил / снимка: Reuters

Съд в северния френски град Лил отмени заповедта за експулсиране на седем души от ромски произход, които миналата седмица бяха изгонени от незаконно обитаван от тях имот, съобщи ДПА, като се позова на съобщението на съда.

В мотивите за своето решение съдът посочва, че незаконното обитаване на поземлен имот не представлява заплаха за обществения ред.

"Нелегалното пребиваване на ромите в имота не представлява само по себе си достатъчно сериозна заплаха за фундаменталните интереси на обществото и следователно не може да се смята за заплаха за обществения ред", се посочва в съдебното решение.

Миналия петък съдия от същия съд отмени експулсирането на още четирима роми. Въпреки това местната префектура се опита да депортира и четиримата, и още трима роми с аргумента, че условията на обитавания от ромите имот били нездравословни, пише БТА. Този аргумент бил отхвърлен и от втори съдия.

Все още не е ясно дали решението на съда в Лил ще се отрази върху съдбата на ромите, на които е наредено да напуснат Франция, или е само първият прецедент, който в крайна сметка ще сложи край на оспорваната политика на френското правителство, посочва ДПА.