/ ThinkStock/Getty Images
Френска феминистка група призова кандидатите на изборите за Европейски парламент да настояват за вписване на правото на аборт като европейско "фундаментално право". Те изразиха съжаление, че то се поставя под въпрос в редица държави, предаде Франс прес.

Стотици демонстранти в шествие срещу забраната на абортите в Алабама

"Това, което искаме, е правото на аборт да бъде част от основните права и да бъде вписано в европейски текст, който да не може да бъде оспорван от държавите", каза Даниел Годри - активистка от "Планинг фамилиал" и членка на групата "Абортите в Европа, жените решават!" на пресконференция.

Групата, която включва различни дружества, защитаващи правата на жените, настоява за вписване на правото на аборт в Хартата за основните права - европейски договор, задължителен за държавите членки. Във връзка с това тя изпрати писмо до всички кандидати на Европейските избори с настояване да подкрепят тези предложения.

Демонстрации в Мадрид против абортите

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" иска да насърчи повече жени да не правят аборт, каза съпредседателят на формацията Йорг Мойтен, цитиран от ДПА.

"Не подкрепям твърдите действия срещу жени, защото вярвам, че това не е пътят напред", каза той за телевизионното шоу "А Ер Де миттагсмагацин".

Ирландският парламент разглежда законопроект за абортите

Вместо това, бременни жени, които планират аборт, трябва да бъдат убеждавани с "меки способи" да не прекъсват бременността си.

В Полша затягат законите против абортите, жените на протест

Жените "биват бързо склонявани" в консултативни центрове, добави той. Мойтен е водещият кандидат за евроизборите, които в Германия ще са на 26 май.
БТА