/ БГНЕС
Стотици демонстранти участваха в шествие до законодателното събрание на щата Алабама, за да протестират срещу новоприетия щатски закон за забрана на абортите, предаде Асошиейтед прес.

Алабама забрани абортите

Демонстрацията се състоя само дни след като губернаторът на щата Кей Айви подписа най-строгия закон срещу абортите в САЩ. С него се криминализира извършването на аборт в почти всички случаи, с изключение на тези, когато е заплашено здравето на майката. Законът не предвижда изключения за изнасилвания и кръвосмешения.

Алабама е част от поредица консервативни щати, които искат законови изменения във връзка с историческото решение на върховния съд на САЩ от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", след което абортите бяха легализирани на цялата територия на Съединените щати. Губернаторите на Кентъки, Мисисипи, Охайо и Джорджия одобриха забрани върху абортите, ако има засечена сърдечна пулсация на плода, което може да стане още в шестата седмица на бременността, отбелязва Асошиейтед прес.

Нито един от тези закони обаче всъщност не е влязъл в сила и всеки един от тях се очаква да бъде блокиран в съдилищата в хода на оспорвания по съдебен ред. В крайна сметка най-вероятно въпросът ще бъде решен от Върховния съд.
БТА