/ ThinkStock/Getty Images
/ ThinkStock/Getty Images / Бебе
В Алабама приеха законопроект, който обявява абортите за незаконни, без да допуска изключения. Смята се, че това е най-стриктният подобен закон в САЩ.

Хиляди демонстрираха в Париж срещу абортите и евтаназията

Щатският сенат одобри закона с 25 гласа одобрение, отхвърляйки разрешаването на аборти в случаи на изнасилване или кръвосмешение.
Сега законът ще отиде в ръцете на републиканския губернатор Кей Айви. Тя не е потвърдила дали ще го подпише, но се смята за силен противник на абортите, съобщи Би Би Си.

Демонстрации в Мадрид против абортите

Ако законът влезе в сила, абортът в Алабама би бил разрешен само при определени обстоятелства като запазване на живота и здравето на майката.
Националната организация на жените нарече забраната "неконституционна" и заяви, че това е "прозрачно усилие да се засили политическата подкрепа за кандидатите противници на абортите в предстоящите избори".

Стейси Фокс от гражданската организаци за планирано родителство нарече решението на сенаторите "тъмен ден за жените в Алабама и в цялата страна".

В изявление тя каза, че политиците от Алабама "завинаги ще живеят в позор заради това гласуване и ние ще се погрижим всяка жена да знае кой носи отговорността за това".
БГНЕС