Южна Корея
Южна Корея / ThinkStock/Getty Images
Администрацията на южнокорейския президент съобщи, че ще започне проучване дали да бъде вдигната забраната за абортите, която е в сила от 64 години, предаде Ройтерс.
Изявлението бе направено, след като 230 000 южнокорейци подписаха петиция, призоваваща за отмяна на закона.

Жени протестираха в подкрепа на правото на аборт (СНИМКИ)

Южна Корея криминализира абортите през 1953 година, когато лидерите й решават да стимулират увеличаването на населението и да изградят армия, достатъчно силна, за да се противопоставя на комунистическия Север.

В Ирландия гласуват с референдум отпадането на забраната за аборти

През 1973 г. обаче, на фона на нарастването на населението, бяха направени изключения от забраната, например в случаи на опасност за здравето на майката, риск бебето да се роди с тежки дефекти или бременност, причинена от сексуално насилие.

Множество експерти в Южна Корея призовават за промени в законодателството, но срещат силна съпротива. Южна Корея е сред азиатските страни с най-голям процент христяни, а правителството полага усилия за увеличаване на раждаемостта, която е сред най-ниските в света.

Папата разреши на всички свещеници да опрощават аборти

Конституционният съд на страната, който през 2012 г. подкрепи закона срещу абортите, също отново ще направи преглед на законодателството. Според най-нови данни в Южна Корея годишно се извършват около 16 900 аборта, като само 6 процента от тях се правят легално.
БТА