/ ThinkStock/Getty Images
Властите в Ирландия обявиха, че в страната ще бъде проведен референдум за отпадането на конституционната забрана за извършването на аборти в почти всички случаи.

Премиерът Лео Варадкар по-рано е посочвал, че осмата поправка, която прави абортите незаконни, освен ако не представляват реална и непосредствена заплаха за живота на майката, е „прекалено ограничителна“.

Неговото правителство се съгласи да проведе допитването през май или юни 2018 г. Времето ще съвпадне с посещение на папа Франциск в страната през август.

Извършването на аборти винаги е било незаконно в страната, но през 1983 г. влиза в нейната конституция, след като на референдум 63% от избирателите подкрепят мярката.

Жена, която се е подложила на незаконен аборт, може да получи присъда от до 14 години затвор. Въпреки това жените са свободни да заминат за чужбина, където да практикуват процедурата. Всяка година хиляди жени излизат извън страната, за да могат да направят аборт, най-вече във Великобритания.

Социологическите проучвания през последните години показват, че голяма част от хората подкрепят облекчаването на законодателството.

Миналата година Комитета на ООН за човешките права обяви законодателството на Ирландия срещу абортите "жестоко, нехуманно и унизително".
БТА