Франция ще настоява ЕС да приеме харта на имиграцията
Франция ще настоява ЕС да приеме харта на имиграцията / netinfo

По време на своето председателство през втората половина на 2008 г. Франция ще настоява Европейският съюз да приеме "харта на имиграцията", заяви днес министър-председателят Франсоа Фийон, предаде Ройтерс.

Фийон говори пред журналисти след заседание на правителството, посветено на френското председателство на ЕС. На заседанието присъстваха и външните министри на Германия /председател на ЕС през първата половина на 2007/, на сегашния председател Португалия, на Словения, която поема председателството на ЕС от Нова година, и на Швеция, която ще поеме председателството от Франция.

Според френския премиер хартата ще бъде първата стъпка към хармонизиране на правилата за издаване на визи, на политиката за натурализация и на други проблеми, свързани с имиграцията, на първо време вероятно само в страните от Шенгенската зона.

"Европа е изправена пред нова и по-голяма вълна от имигранти", подчерта Фийон. "При нас, поне в Шенгенската зона, действал правилата за свободно придвижване. А това означава, че се нуждаем и от общи правила например при даване на убежище или при натурализирането на незаконните имигранти", добави френският премиер. "По време на нашето президентство бихме искали да стигнем до нещо като обща харта, която ще ни позволи постепенно да хармонизираме законите в отделните страни от ЕС", подчерта той.

Гарантирането на енергийните доставки и общата отбранителна политика на ЕС са също сред приоритетите на френското председателство, заяви Фийон. По-високо ниво на автономия на Европа в сферата на отбраната е условия за заздравяване на връзките между Франция и НАТО, подчерта френският премиер.