/ iStock/Getty Images
Франция от днес отмени някои от най-строгите коронавирусни ограничения, които задължаваха хората да не се отдалечават твърде много от домовете си, предаде ДПА.

Една от основните промени е, че от хората вече не се изисква да дават оправдание за пътуване на повече от 10 км от жилището си, което значи, че мнозина може да започнат отново по-дълги пътувания.

Над 100 хиляди манифестираха във Франция по случай Деня на труда

Полицейският час от 19 ч. обаче остава в сила до средата на май.

Освен това, тъй като се очаква учениците от по-горни класове да се върнат в училище, хората с деца в тази възраст бездруго няма да могат да пътуват много, отбелязва ДПА.

Индийският вариант на COVID-19 влезе и във Франция

Френският президент Еманюел Макрон обеща значителни разхлабвания на ограниченията. Той предвижда от 19 май да отворят наново всички ресторанти с маси на открито, както и магазините и културните обекти. По това време полицейският час вече ще е от 21 ч.

През юни се очакват още облекчения, но Макрон предупреди, че те може да отпаднат, ако санитарната ситуация отново се влоши.

Франция с пътна карта за излизане от третия локдаун

По последни данни Франция регистрира седемдневен среден брой на новозаразени около 365 на 100 000, като този показател бележи спад през последните седмици. Към 2 май около 24 процента от населението е получило поне една доза ваксина срещу новия коронавирус. Франция е регистрирала общо около 105 000 смъртни случая от вируса.
БТА