Финландия е определила 15,7 млн. евро хуманитарна помощ за държавите от Африканския рог, 7 млн. от които ще бъдат предоставени за осигуряването на транспортиране на зърно от Украйна за Сомалия.

„Понастоящем Финландия предоставя хуманитарна помощ за региона на обща стойност 15,7 млн. евро, от които почти 7 млн. евро ще отидат за подпомагане на транспортирането на зърно чрез Световната продоволствена програма (СПП) на ООН”, се казва в публикувано днес изявление на финландското външно министерство, Министърът на външната търговия и развитието Вилле Скиннари, че е „критично важно” да продължи превозването на украинско зърно.

Финландия предоставя тази помощ на африканските държави със съдействието на Управлението на Върховния комисар по ООН за бежанците, финландския Червен кръст и Международния комитет на червения кръст. Помощта е насочена към осигуряване на продоволствена сигурност, както и към защита на бежанците.

„Нашата хуманитарна помощ позволява да предоставим на жителите на региона жилище, вода и медицински услуги”, отбеляза Скиннари.
БГНЕС