/ gettyimages.com
Фейсбук е социалната мрежа с най-често срещано слово на омразата, показва проучване, представено днес от Европейската комисия. Проучването е обхванало също ЮТюб, Туитър и Майкрософт.

Шпионира ли ни Facebook?

Отчита се, че година след въвеждането на кодекса за отстраняване на подобни изказвания, броят на съобщените случаи, както и на премахнатите постове, расте. Средно в 59 на сто от случаите след получаването на уведомления за недопустими изказвания, съдържащи омраза, социалните мрежи са премахнали съдържанието. За сравнение преди половин година премахнатите постове бяха 28 на сто. Броят на уведомленията, разгледани до 24 часа, се е повишил до 51 на сто.

10 признака, че страдате от номофобия

Фейсбук и ЮТюб са започнали да премахват по около 66 на сто от съдържанието, за което са получили сигнал. Фейсбук е единственото дружество, което вече е постигало напълно целта за преглед на по-голямата част от уведомленията в рамките на денонощие. Туитър премахва засега около 38 на сто от постовете, за които има възражения. Най-често възражения се получават за съдържание във Фейсбук.

Марк Зукърбърг се дипломира 12 години след като напусна Харвард (ВИДЕО/СНИМКИ)

В ЕС словото на омразата в интернет е свързано най-много с мюсюлманите и имигрантите (близо 18 на сто), на трето място е етническият произход (15.8 на сто), следван от сексуалните предпочитания (12.7 на сто), националния произход (9.1 на сто), антисемитизма и расата (8.7 на сто).

Как Фейсбук смята да наднича в мозъците ни?

Изследването е извършено по сигнали от 25 държави от ЕС, но не е обхванало България. Данните показват, че най-често постове се премахват в Унгария, Литва и Кипър, а най-рядко - в Естония, Ирландия и Португалия.
БТА