Facebook е уебсайт, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света и се предлага в над 70 езика. Шпионира ли ни Facebook? Отговорът е много прост. Да, Facebook следи всяко наше действие и това не е тайна.

Как и защо се случва това?

Всеки, който ползва интернет, има един виртуален профил, в който се събира информация за нашите интереси. Целта на това е таргетирано рекламиране. Това е една система, която много оптимизира начина, по който се предлага един продукт или съдържание на потребителите. Ако например вие си падате по риболов и сте харесали някои страници във Facebook, свързани с това ваше хоби и търсите подобни неща в Google, на вас ще ви излизат реклами за въдици, а не такива за прах за пране. Повечето от вас са обърнали внимание на този феномен, а тези от вас, които не са, лесно могат да се вгледат в рекламите, които ви излизат в интернет пространството и да видят връзката с интересите си.

Фейсбук ни отнема по 50 минути от реалния свят

Системата обаче не се използва само локално. Търсенето ни в Google е нормално да рефлектира върху това, какви реклами ще ми се показват в YouTube, защото все пак са една компания, но защо същите тези търсения определят какви страници ще ми се промотират във Facebook. Това означава, че тези компании разменят личната ни информация, за да се създаде един подробен потребителски профил, който след това да бъде продаден на рекламодателите.

Търгува ли се с нашата лична информация?

В цялата тази схема няма нищо лошо, освен на морално ниво, защото се търгува с нашата лична информация. Истината обаче е, че всеки един от нас се е съгласил с това нещо, когато се е регистрирал в една или друга платформа и нямаме право да се оплакваме. Рекламите в интернет са нещо напълно нормално. И все пак е много по-добре не само за рекламодателите, а и за потребителя да вижда рекламите, които го интересуват.
Този иновативен начин на рекламиране носи на компаниите приходи от милиарди долари годишно.

Фейсбук направи Зукърбърг шестия по богатство в света

Нещата в последните години обаче стават още по-сериозни. Например приложението Messenger . За да го инсталирате, трябва да се съгласите, че то може да чете sms-те ви, да активира камерата, да използва контактите ви, да изпълнява изходящите ви обаждания и да използва, общо взето, цялата информация на телефона ви.

Друг пример е това, което се случи преди 2,3 години, когато Facebook ни задължи да се съгласим с новите им правила. Едва ли повечето от нас са се зачели в тях, но това, което се съгласихме тогава беше, че Facebook може да доставя лична информация, постовете ни и дори личната ни кореспонденция на трети лица или организации, без да иска нашето разрешение за това. От компанията твърдят, че всички тези условия са с цел подобряване на услугите им и по-добра среда за потребителите.

Но дали има нещо, което Facebook не ни казва?

Много конспиративни теоретици твърдят, че Facebook е проект на ЦРУ, като целта е следене на населението?

Замислете се колко информация има за нас във Facebook?

Вижте още от канала "Конспирации"

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

Невидимата мрежа: Какво се крие в мрачните дълбини на интернет (ВИДЕО)

Какво доказва, че Земята е плоска?