/ Thinkstock/Getty Images
Съвместна международна полицейска акция на българската, британската и германската полиция, под ръководството на Европол, доведе до арест на 8 членове на престъпна група, плячкосвала археологически обекти и продавала откраднатите артефакти на черния пазар.

Антиките на Божков може да надхвърлят 10 000 предмета, изземванията продължават (СНИМКИ/ВИДЕО)

Петима заподозрени са арестувани в България и трима във Великобритания при операцията, в която са иззети около 4600 археологически експоната на стойност, надвишаваща няколко милиона евро, се казва в съобщение на Европол.

Иманяри се опитаха да източат езеро заради културно-исторически ценности


В операцията по името „Медикус“, ръководена от Европол, са участвали българското вътрешно министерство, британската полиция и германската полиция в Бавария.

Някои от членовете на престъпната група са били арестувани при влизане в България, след като във Великобритания са заловени голям брой археологически артефакти, скрити в превозно средство.

Сред иззетите предмети са керамични съдове, делви, лампи, стрели, копия и монети от римския период, бронзовата епоха, ранната желязната епоха, средновековието и османския период. Предметите са били изнасяни от България за Великобритания най-често през Германия.