Европейската агенция за морска сигурност задейства нова система за корабоплаването
Европейската агенция за морска сигурност задейства нова система за корабоплаването / снимкa: БГНЕС

Европейската агенция за морска сигурност /EMSA/ задейства от днес нова система за наблюдение на плаващите в европейски води кораби, съобщи агенцията.

Системата, която след време ще се използва в корабоплаването по целия свят ще дава възможност на морските власти да държат под око всички намиращи се в европейски води кораби. Подобни сведения вече са били ползвани от страни в Европейския съюз чрез т.нар. "Мрежа за сигурно море"/SafeSeaNet/, но сега новата система ще е достъпна в целия съюз, пише БТА.

Страните членки ще могат да ползват цяла нова гама от възможности. От днес нататък, вместо да се търсят сведения в база данни потребителите на системата в Европейския съюз ще могат да наблюдават на карта пред тях цялата морска обстановка в практически реално време.

"Скоро ще предложим и система за интегриран дисплей, чрез която да се идентифицират и локализират кораби където и да е по света, както и да се локализират места на замърсявания и на инциденти", заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за морска сигурност Вилем де Руйтер.