/ DarikNews.bg
Илва Йохансон се срещна с българските депутати
Никой не иска да има големи центрове за мигранти по границата. Това увери европейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, която бе на работна среща в Народното събрание с депутати от ресорните комисии в парламента.

Пред народните представители тя обясни, че води разговори с всички страни членки във връзка с подготвянето на новия Пак за миграция и убежище и уточни, че ще се търси консенсусът, който да даде възможност за управлението на миграционния процес. Тя добави, че е загубено доверието между държавите членки по въпроса с миграцията и нейната задача ще бъде да "отблокира ситуацията".

Жители на гръцки острови блокираха строежа на бежански центрове

Илва Йохансон посочи, че трябва да има задължителна солидарност между държавите членки. Тя добави, че трябва да се търси вариант, при който мигрантите да се връщат по-бързо, защото голяма част от тях не са бежанци.

По време на срещата председателката на външната комисия Джема Грозданова подчерта, че не може да има гъвкава солидарност за държави, които са далеч от външните граници, а от нас да се изисква постоянна отговорност. Според нея в темата за новия пакт ще се повдигне отново въпросът за центрове за мигранти по външните граници на съюза.

"За нас по-добрият вариант е центровете за мигранти да бъдат по-близо до страните на произход, отколкото до външните граници. България по-скоро очаква едно подпомагане от държавите, които не са в близост, както и подобряване на политиката за връщане", каза Грозданова.

Борисов на среща с Илва Йохансон: Успешно управляваме миграционния натиск (СНИМКИ/ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов наблегна, че трябва да се намери баланс между отговорност и солидарност.

"Това ново предложение ще цели този консенсус, но то да не е за сметка на държавите на предна линия", каза той.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев пък подчерта, че Пактът за миграция трябва да получи нужното финансиране.

Турските власти задържаха 35 нелегални мигранти в Истанбул

"Никой не иска да има големи центрове за мигранти по границите, това е контрапродуктивно. Ако можем да връщаме мигранти по-бързо, това би било много добре. Няма да бъдат приети квоти за презаселване, доброволна солидарност няма да бъде приета, трябва да има задължителна солидарност. Трябва да се търси решение за държавите под натиск", каза в отговор на въпросите на българските депутатите Илва Йохансон.

Тя цитира данните, според които за миналата година 140 000 души нелегално са прекосили границите на ЕС, но през 2019 г. има и 700 000 молби за получаване на убежище.