/ Thinkstock/Getty Images
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че е помолил социалните мрежи да се подготвят за риска от излъчвани на живо от "Хамас" екзекуции, предаде Ройтерс.

"В рамките на сътрудничеството със социалните платформи в частност ги помолихме да се подготвят за риска от излъчвани на живо от "Хамас" екзекуции - непосредствен риск, от който трябва да предпазим нашите граждани - като поискахме уверения, че платформите са добре подготвени за подобно нещо", каза Бретон в реч пред Европейския парламент.

В безизходицата на войната: Кошмарът и страданието на хората в Газа (ГАЛЕРИЯ)

Докато броят на жертвите в Газа и Израел расте, поне стотици заложници продължават да са държани в плен от "Хамас", докато семействата им живеят в надежда и страх. Сред тях са деца и възрастни хора. Точният им брой не е съвсем ясен, но със сигурност са над 150 души.

Палестинската въоръжена групировка твърди, че ги е скрила на "безопасни места и тунели" в Газа, но е заплашила да ги убие, ако Израел продължи да бомбардира домове на цивилни.

Преди дни "Хамас" разпространи видео, показващо въоръжени мъже, които се грижат за отвлечени израелски деца, едното от които съвсем малко бебе. В един от кадрите по-голямото момченце, което е не по-голямо от 5 годинки, седи в скута на един от своите похитители, докато терористът бавно люлее бебето в количка.

Към този момент израелските власти не са потвърдили кои са двете деца. Западни медии обаче отбелязват, че подобни видеа имат пропагандна цел, за да създават впечатление, че "Хамас" се грижи добре за пленниците си.
Алексей Маргоевски/БТА