Хамас и Хизбула
Хамас и Хизбула / Guliver/Getty Images
Влиятелната в Ливан проиранска групировка „Хизбула“ до този момент се задоволява с ограничена намеса във войната, започната от съюзника ѝ „Хамас“ срещу Израел, която вече отне живота на хиляди хора, най-вече цивилни. Тесните връзки между двете групировки обаче може да накарат „Хизбула“ да отвори нов фронт на северната граница на Израел, по-специално в случай на израелска сухопътна операция в Газа, казват анализатори, цитирани от Франс прес.

Много преди избухването на конфликта на 7 октомври „Хамас“ и „Хизбула“ установиха  тесни връзки и сътрудничество в провеждането на операциите заедно с палестинската групировка „Ислямски джихад“ и силите „Ал Кудс“ – елитно подразделение на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, каза източник близък до „Хизбула“. Те координират действията си от години в рамките на т.нар. „ос на съпротивата“, която включва палестински, ливански, иракски и други групировки и движения, които се противопоставят на Израел и са близки с Иран, който им осигурява финансова и логистична подкрепа.

Според анализатора Мохамад Али от Центъра за Близкия изток на Фондация „Карнеги“ в случай на широкомащабна израелска офанзива в Газа „Хизбула“ може да се окаже принудена да вземе участие във войната.

„Една мащабна операция срещу един от членовете на тази ос, каквато може да унищожи „Хамас“, ще доведе до намесата и на другите членове“, обяснява анализаторът.

Говорител на израелската армия посочи в четвъртък, че израелските сили се готвят за сухопътна операция в Газа, но „нищо все още не е окончателно решено“.

В дните след атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври „Хизбула“, която притежава значителен арсенал, обяви, че е подложила на обстрел позиции на израелската армия в близост до израелско-ливанската граница.

Групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ също обявиха, че техни бойци са обстрелвали погранични населени места и са проникнали в Израел откъм Ливан.

Израелско гранично село е било ударено вчера от противотанкова ракета, изстреляна от територията на Ливан, като най-малко четирима души са били убити, предаде Ройтерс, като се позова на израелското армейско радио.

Израелската армия заяви, че е нанесла удар по Ливан след съобщение за нападение срещу село Щула.

По-късно вчера "Хизбула" съобщи, че е изстреляла ракета по израелски пост от Южен Ливан и че при атаката има жертви. Пресслужбата на групировката заяви, че ракетата е попаднала директно в израелски пост в Щула. Според източник от ливанските служби за сигурност в отговор на атаката израелската артилерия е изстреляла около 12 снаряда в покрайнините на южният ливански град Аит ал Шааб. Източникът допълни, че е Израел е обстрелвал с артилерия и южноливанските села Рмейш и Рамия.

Междувременно израелската армия отцепи зона в радиус от 4 километра до ливанската граница и заяви, че умишлено прекъсва Джи Пи Ес услугите в този район. Въпросната мярка може да повлияе на функциите на мобилните приложения, заяви главният израелски военен говорител контраадмирал Даниел Хагари в социалната мрежа "Екс".

Потенциална намеса на "Хизбула" и несигурността относно ролята, която играе самият Иран, са рискови фактори, които биха могли да ескалират безпрецедентния конфликт между Израел и „Хамас“ до по-широка регионална война, казват анализатори.

Засега няма индикации за предстояща офанзива на "Хизбула" срещу Израел, въпреки нарастващото напрежение по границата с Ливан. Ако все пак ливанската шиитска групировка реши да нанесе масиран удар по Израел, може да се повтори войната от 2006 г. между еврейската държава и "Хизбула", която отне живота на 1200 души от ливанска страна и на 160 души от израелска страна.

Иран, поне официално, твърди, че не е замесен в нападението на „Хамас“ срещу Израел и не провокира други регионални ислямистки групировки да се включат в конфликта. От друга страна, някои съседни арабски страни, които се стремят да подобрят отношенията си с Израел, виждат възможност да изиграят ролята на посредници в конфликта, но това ще е възможно единствено, ако насилието не прерасне в регионална война.
Алексей Маргоевски/БТА