/ БГНЕС
Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона.

Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България, съобщиха от пресцентъра на групата на ЕНП в Европейския парламент. Евродепутатите Моника Холмайер - председател на Комисията по бюджетен контрол и Йерун Ленарс - говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник у нас както с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, така и с главния прокурор, премиера Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона, подчертават от ЕНП.

ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Борисов

Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.” Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона”, каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел.

“Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство”, подчерта Холмайер.
 


Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

Борисов: Арестуваха ме, за да не може ГЕРБ да подкрепи решение за доставка на оръжие за Украйна

“Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията.” добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство