Евакуираха околността на курортния град Биг Сур заради пожари
Евакуираха околността на курортния град Биг Сур заради пожари / cнимка: БГНЕС
Властите в щата Калифорния разпоредиха за евакуацията на околността на курортния град Биг Сур, след като един от бушуващите пожари премина защитна линия и застраши близките селища, предадоха световните агенции.

Евакуацията на околността на Биг Сур се налага заради необходимостта пожарникарските екипи да могат да се придвижват свободно по пътищата, без да бъдат затруднявани от трафика.

Пожарът край Биг Сур е една от над 1100-те огнени стихии, повечето от които предизвикани от светкавици, които изпепелиха над 2000 квадратни километра и унищожиха 64 къщи в Северна и Централна Калифорния от 20 юни насам.

Огнеборците са успели да овладеят едва три процента от пожара край Биг Сур, който застрашава близо 1300 постройки. Стръмните склонове на крайбрежието край курорта, гъстата суха растителност, горещият въздух и ветровете затрудняват ограничаването на пожара. Около 1550 пожарникари, 69 пожарни коли, осем хеликоптера и седем самолета се борят със стихията.

Миналата седмица губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви извънредно положение в щата, а президентът Джордж Буш нареди на федералните служби, включително и на морската пехота и Федералната агенция за управление при извънредни обстоятелства, да помогнат за потушаването на пожарите.