/ БГНЕС
Лидерите на Естония и Финландия искат останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на руски граждани, заявявайки, че не би трябвало те да могат да почиват в Европа, докато правителството им води война в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Естонската премиерка Кая Калас написа в Twitter, че "посещаването на Европа е привилегия, а не човешко право". "Време е да сложим край на руския туризъм", добави тя.

Ден по-рано финландската ѝ колежка Сана Марин заяви пред финландското радио и телевизия, че "не е правилно докато Русия води брутална агресивна война в Европа, някои руснаци могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да са туристи".

Както Естония, така и Финландия са членки на ЕС, които граничат с Русия. Брюксел забрани полетите от Русия, след като Москва започна нашествие в Украйна, но руснаците все още могат да посещават и двете страни по суша и оттам вземат полети до други европейски дестинации.

Миналата седмица Финландското радио и телевизия  съобщи, че руски компании са започнали да предлагат пътувания с автомобил от Санкт Петербург до финландски летища, които имат преки връзки с няколко локации в Европа. Вторият по големина руски град е на около 300 км от финландската столица.

Визите, издадени от Финландия, са валидни в по-голямата част от шенгенското пространство, включващо 26 страни (22 европейски страни плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Обикновено хората и стоките преминават границите на тези страни без проверки.
Някои страни от ЕС, включително Латвия, вече спряха да издават визи на руснаци.

Издаването на визи на руски граждани ще бъде обсъдено на неформални срещи на външните министри на ЕС на 31 август, съобщи Финландското радио и телевизия. Марин изрази увереност, че "тази тема ще бъде засегната още по-сериозно" на бъдещи срещи на Европейския съвет.

Хелзинки и Москва затвориха временно границата си по време на коронавирусната пандемия, припомня АП.
БТА