/ iStock

Европейската комисия обяви, че е започнала операция за подсилване на защитата на ЕС срещу химически, ядрени и биологични инциденти на фона на безпокойства, свързани с конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

ЕС ще увеличи своите запаси от защитно оборудване, средства за обеззаразяване, лекарства и ваксини, които може да бъдат от полза в случай на химически, ядрени или биологични инциденти, каза ЕК.

"Ние предприемаме конкретни мерки за повишаване на подготвеността на Европа за евентуални заплахи", заяви европейският комисар по управление при кризи Янез Ленарчич.

МААЕ ще наблюдава онлайн окупираните от Русия атомни електроцентрали в Украйна

ЕС създава два отделни резерва: единият - за защитно оборудване, лекарства и ваксини срещу т. нар. химически, биологични, радиологични и ядрени (ХБРЯ) заплахи; а другият - за материали за обеззаразяване, които да бъдат предоставяни за обеззаразяване на хора, инфраструктура, сгради или превозни средства, които са били изложени на химически, биологични, радиологични или ядрени агенти.

ЕС вече започна да използва съществуващите запаси, за да помага на украинци, изложени евентуално на ядрена радиация след сражения близо до атомни електроцентрали, откакто Русия нахлу в Украйна.

Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната на Чернобил, обхваната от пожари

ЕК каза, че почти 3 милиона хапчета йодид са доставени на Украйна чрез Механизма за гражданска защита на ЕС с помощта на Франция и Испания.

БТА