ЕС призова Нетаняху да продължи мирния процес
ЕС призова Нетаняху да продължи мирния процес / снимкa: БГНЕС/

Министрите на външните работи на държавите членки на ЕС призоваха новото израелско правителство да възобнови мирния процес с палестинците, въпреки че някои от тях признаха, че това ще бъде трудно с премиера Бенямин Нетаняху, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Чешкият вицепремиер Александър Вондра, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че трябва "да постигнем напредък в мирния процес", но призна, че правителство, ръководено от Нетаняху може да означава "леко нестабилно начало". Това стана при пристигането на Вондра на среща с колегите му от държавите членки на ЕС в Брюксел.

 

Шведският външен министър Карл Билдт изрази недоволство от "някои условия, поставени от партиите", при преговорите на Нетаняху, лидер на дясната партия Ликуд, за сформиране на правителство на единството с партия Кадима на Ципи Ливни, Партията на труда на Ехуд Барак и крайнодесния националистически лидер Авигдор Либерман. Някои условия "са ясно несъвместими с ангажиментите", които вече бяха поети в рамките на мирния процес, заяви шведският първи дипломат пред журналисти. "Важно е да изпратим силен сигнал, че това е неприемливо", допълни той.

 

Други представители на ЕС призоваха за възобновяване на мирния процес, но се въздържаха да дават предварителни оценки на правителството, което Нетаняху трябва да сформира до 3 април. "Ние трябва да направим усилия за продължаване на мирния процес, мисля че моментът за управление на кризата завърши и сега трябва да преминем към разрешаване на конфликта възможно най-скоро", заяви представителят на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана и допълни, че утре ще започне нова обиколка в Близкия изток, по време на която ще посети Израел, Рамала (Западен бряг), Египет, Сирия и Ливан.