ваксинационен сертификат
ваксинационен сертификат / БТА
ЕС е предложил на руското здравно министерство да се обсъди възможността за взаимно признаване на сертификатите за ваксини срещу COVID-19.
Това обяви посланикът на съюза в Русия Маркус Едерер, предаде ТАСС.

"Знаете, че в ЕС има дигитален сертификат, с който гражданите могат свободно да пътуват в рамките на общността, също и закон, предвиждащ възможност тези сертификати да се приравняват към други подобни. В този дух изпратихме до Министерството на здравеопазването предложение да обсъдим дали Русия проявява интерес към подобен процес", каза европейският дипломат.

Процедурата за сертификация на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V в ЕС е изцяло техническа и не бива да бъде политизирана, отбеляза Едерер.

Посланикът обясни, че европейският дигитален сертификат включва данни за ваксинация, за преболедуване и оздравяване, също и за PCR тестове.

"Би било много полезно, ако бяха еквивалентни нашите сертификати и тези на Русия. Доколкото разбирам, такъв сертификат имат страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС), затова предложихме съответните дискусии на руското здравно ведомство", допълни дипломатът.
БТА