Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca).

Ваксината на „АстраЗенека“ чака одобрение тази седмица

Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС.

ЕК публикува част от договора с "Астра Зенека"

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

В последните дни от "АстраЗенека" предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

От агенцията отбелязаха, че по техни данни третата ваксина е ефективна в 59,9 на сто от случаите, като предотвратява заболяване от Ковид-19 или поне допринася за леко протичане на болестта. Ваксината се препоръчва само за пълнолетни хора.

Според представителите на агенцията засега няма достатъчно данни за действието на този препарат при хора над 55-годишна възраст, затова може да се препоръча в тази възрастова група да бъде използвана друга ваксина. Те отбелязаха, че при препарата на "АстраЗенека" алергичните реакции са много редки и могат да бъдат много тежки.

Агенцията препоръчва тази ваксина да се поставя на две дози, през четири до 12 седмици. Специалистите поясниха, че ваксината е подходяща и за преболедували Ковид-19.

Засега агенцията не знае дали ваксината предотвратява пренасянето на вируса на болестта, дали въздейства на мутациите на вируса и колко дълго осигурява защита. От агенцията отбелязаха, че тази ваксина се съхранява и пренася по-лесно от първите две, получили одобрение в ЕС, и това може да допринесе за ускоряване на европейската имунизационна кампания. Преди седмица от "АстраЗенека" съобщиха, че до края на март за ЕС ще бъдат осигурени едва 25 на сто от очакваните количества.

Европейската комисия съобщи, че издава пазарен достъп за ваксината на "АстраЗенека" срещу Ковид-19, одобрена по-рано днес и от Европейската агенция по лекарствата.

Тази седмица ЕК и "АстраЗенека" влязоха в открит спор за доставките на ваксината, след като производителят съобщи, че не е в състояние да осигури нужните количества. Лекарствената агенция поясни, че тази ваксина е ефективна в 59,9 на сто от случаите.
БТА