ЕС одобри гаранциите за Ирландия, нов референдум през октомври
ЕС одобри гаранциите за Ирландия, нов референдум през октомври / снимкa: БГНЕС

Европейският съюз постигна съгласие днес да предложи на ирландското правителство законови гаранции за националния суверенитет, за да спечели подкрепата на ирландските гласоподаватели за Лисабонския договор, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати от ЕС.

Гаранциите, които ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха на ЕС в Брюксел, целят да уверят ирландските гласоподаватели, които отхвърлиха договора в референдум, че политиката на Ирландия по отношение на военния неутралитет, абортите и други въпроси, ще остане незасегната от договора.

Очаква се Дъблин да свика нов референдум в началото на октомври за Лисабонския договор, който ще промени процеса на вземане на решения в ЕС. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от всички страни членки на Съюза, пише БТА.

По-късно ирландският премиер Брайън Кауън съобщи, че нов референдум за Лисабонския договор се предвижда да се проведе "в началото на октомври", след като получи необходимите гаранции, успокояващи населението на страната, което отхвърли документа през юни 2008 г., предаде АФП.

"Смятам, че ще бъдем готови да организираме референдум в началото на октомври", заяви Кауън след края на срещата на върха на лидерите на ЕС.

Днес европейските ръководител премахнаха и последното препятствие пред провеждането на референдума през есента, като се споразумяха за гаранциите, които целят да успокоят страната, отхвърлила референдума през юни 2008 г. Лидерите на ЕС приеха да включат тези уверения в протокол, юридически обвързващ документ, който трябва да бъде ратифициран след влизането в сила на договора, както искаше Дъблин. Те обаче уточняват, че това засяга само Ирландия и няма да отвори повторно процесите по ратификация на документа в останалите държави членки.