/ iStock/Getty Images
Съветът по външни работи, председателстван от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, ще проведе заседание на 23 октомври в Люксембург от 8.30 ч., на което на дневен ред ще бъде и ситуацията между Косово и Сърбия след терористичните атаки от 24 септември в Звечан.

ЕС заявява, че е единен в призива към двете страни спешно да допринесат за деескалация и да се върнат към изпълнението на своите неизпълнени задължения, произтичащи от диалога, подпомаган от ЕС.

Президентът на Косово: Ако Сърбия избяга от санкциите целият регион ще е в опасност

В изявление до медиите се казва, че Съветът ще обсъди и ситуацията в Израел и в региона след бруталните действия на Хамас и безразборните терористични атаки срещу Израел и събитията, развиващи се в Газа. Също така на дневен ред ще бъде и руската агресия срещу Украйна, с акцент върху ангажиментите на ЕС за сигурността и развитието на събитията по отношение на Армения и Азербайджан. Съветът по външни работи ще обсъди и ситуацията в Китай и Сахел. След това министрите от ЕС ще присъстват на 19-ата министерска среща ЕС-Централна Азия с Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.
БГНЕС