/ iStock/Getty Images
Външният министър на Косово Доника Гървала заяви в Тирана, че Косово е поискало от международната общност да наложи санкции на Сърбия, съобщи АТА.

На брифинг за медиите в Тирана, след срещата на външните министри от Берлинския процес, Гървала каза, че "най-реалистичната мярка срещу Сърбия е замразяването на статута на кандидат за ЕС“.

"Германия е един от основните поддръжници на Косово. САЩ, Обединеното кралство, много страни от ЕС са загрижени за събитията в Косово, за нападението на север. Ако не беше спряно, днес щяхме да имаме окупирана територия и да се водят други разговори. Важно е да разберем посланието да вземем всички мерки подобно нещо да не се повтори нито в Косово, нито в други страни, които са в конфликт със Сърбия, която се държи като мини Русия и смята, че тези страни нямат своите права,"  каза тя.

Според Гървала приоритет на косовските институции в наши дни е сигурността. Трябва да се уверим, че иззетите оръжия са по-голямата част от внесените запаси. Що се отнася до сигурността, имаме нужда от нашите партньори и приятели, посочи косовският външен министър. 

Според нея не може да се води диалог със страна, която се прави, че сяда с теб, а от друга страна прави военни лагери.

"Косово е единствената страна, която упорито търси изпълнението на това споразумение. Ние поискахме от международната общност да наложи санкции на Сърбия. Ясно е, че без санкции няма поука. И гражданите на Сърбия трудно ще надигнат глас срещу страната си, която се държи агресивно към съседите си“, каза тя.

Същевременно сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че се е срещнал в Тирана с германския министър на външните работи Аналена Бербок, която е поискала среща с него, предаде РТС.

"Срещата беше трудна, но и честна. Всеки изрази своето мнение. Казах, че е необходимо да се внимава с двойните стандарти, но че е необходимо да се уважава мнението на всеки. Ние вярваме, че Косово не е независима държава“, заяви Дачич в Тирана, където присъства на срещата на ръководителите на дипломациите от Берлинския процес.

Той подчерта, че Бербок е посочила по време на срещата, че кризата в Косово е причинена от неспазването на Охридското споразумение, част от което е Брюкселското споразумение, и че смята, че Съюзът на сръбските общини трябва да бъде сформиран. "Посочихме, че проблемът е в неспазването на Брюкселското споразумение, в терора, който се извършва срещу сръбския народ и пасивността на международната общност да спре (косовския премиер Албин) Курти“, каза Дачич. Той посочи още, че именно Сърбия предупреждава през всичките тези години, че неспазването на Брюкселското споразумение води до ескалация на проблема.

"Това води до конфликт в Косово и това е основната причина за всички проблеми в Косово. В този смисъл на всички трябва да е ясно, че основната посока на дейност е да се изпълни договореното, т.е. Брюкселското споразумение. Брюкселското споразумение предполага сърби в полицията там, където живеят сърби, така че албанските сили да не могат да идват на север без съгласието на КейФОР, то предполага формирането на Съюз на сръбските общини, сърби в съдилищата и в прокуратурата“, каза още Дачич.
Светла Митева/БТА