/ БГНЕС
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че най-новата ескалация на напрежението в Косово се явява пряко следствие от политиката на премиера на „самопровъзгласената република“ Косово Албин Курти за пречистване на региона от сърбите.

Вучич: Въоръжените, нападнали косовската полиция, са местни сърби

„Няма съмнение, че вчерашното кръвопролитие е пряко и непосредствено следствие на курса на т. нар. премиер Албин Курти за разпалване на конфликт и пречистване на територията на района от сърбите. Опитите му да предизвика допълнителен натиск върху Сърбия чрез влиянието на западняците, за да може Белград да признае „независимостта“ на Косово, е постоянна игра с огъня, която, както виждаме, излиза твърде скъпо и води целите Балкани към опасен предел“, посочи Захарова.

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни. Русия е една от страните, които подкрепят Сърбия и не признават независимостта на Косово. Престрелка между косовската полиция и местна групировка в неделя, при която загинаха един полицай и четирима нападатели, предизвика последната ескалация на напрежението между Белград и Прищина.

„Налице е истинска заплаха от етническо прочистване, практикувано от косовско-албанските радикали и по-рано“, подчерта Захарова.

Според нея косовската полиция, работеща в Северно Косово, се занимава само със сплашването на гражданите.

„Тежко въоръжените специални сили, намиращи се в неалбанските региони, остават основното оръжие за прогонване на сърбите от Косово. Положението се влошава от забраната за внос на стоки от Централна Сърбия, заради която северните общини вече няколко месеца се намират на ръба на хуманитарна катастрофа“, се казва още в коментара на руското външно министерство.

Захарова добави, че пътят към стабилизация на ситуацията в Косово е в изпълнението на договорените от Съвета за сигурност на ООН условия.

„Убедени сме, че пътят към стабилизацията и дългосрочната стабилност в Косово лежат в пълното изпълнение на ключовата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на Брюкселското споразумение между Белград и Прищина от 2013 г. и 2015 г., преди всичко в частта за формиране на Съюз на сръбските общини, който трябва да получи широка изпълнителна власт и да бъде действителен инструмент за защита на интересите на сръбското население“, подчерта Захарова.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с руския посланик в Белград, а утре се очаква да проведе срещи и с посланиците на т. нар. петорка – САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. 
Симона-Алекс Михалева/БТА