/ iStock/Getty Images
Един косовски полицай беше убит, а друг ранен при стрелба в село в Северно Косово тази сутрин, съобщи косовският премиер Албин Курти, цитиран от Ройтерс.

Двамата мъже са патрулирали близо до път, за който им е било съобщено, че е блокиран, когато "полицейската част е била атакувана от различни позиции с тежки оръжия, включително гранати", се казва в изявление на косовската полиция.

Премиерът на Косово обвини Сърбия, че нападението е било извършено с нейна подкрепа, съобщи Асошиейтед прес.

Курти обясни, че инцидентът е станал около 03:00 ч. през нощта местно време в село Банска, община Лепосавич, на 55 км северно от Прищина. Според косовската полиция два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището. Три полицейски екипа били изпратени да отворят пътя, когато попаднали под обстрел от различни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби. Полицията успяла да отблъсне нападението и да откара ранените полицаи в болница. В Южна Митровица. Единият от служителите бил вече мъртъв при пристигането в болницата. Животът на другия е вън от опасност.

Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа Курти във Фейсбук. „Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са готови и координирани, за да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите“, добави той. Според съобщението му стрелбата срещу полицията продължава.

Президентът на Косово Вьоса Османи, която е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, осъди убийството като „нападения срещу суверенитета на Република Косово“ и свидетелство за „дестабилизиращата сила на престъпните банди, организирани от Сърбия“.

Посланикът на САЩ в Прищина осъди „оркестрираните, насилствени атаки срещу косовската полиция тази сутрин“ и допълни, че „косовската полиция има пълна и легитимна отговорност за налагане на върховенството на закона според конституцията и законите на Косово“.

От своя страна председателят на сръбския парламент Владимир Орлич заяви, че косовският премиер Албин Курти „бърза да обвини сърбите“ за убийството на косовски полицай тази нощ, докато всъщност самият Курти иска ескалация на място, съобщи Асошиейтед прес.

Един от нападателите на косовския полицай е убит в село Банкса. В същото време полицията в Косово призовава всички нападатели да се предадат. От КФОР съобщиха, че техни сили са разположени около мястото на инцидента и ако е необходимо ще реагират, съобщи „Албаниан пост“.

Орлич заяви по телевизия „Първа“, че Курти „казва, че това е някаква организирана акция на професионалисти. Те трябва да са били идентифицирани и той знае кои и какво са те.“ 

Напрежението в Косово, бившата сръбска провинция, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово. Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната му част, където се планира създаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население. Миналата седмица преговорите под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията между някогашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обвини Курти за това, че все още не е създадена асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма самостоятелност.
Владимир Сахатчиев, Алексей Маргоевски/БТА