Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че мерките на Европейския съюз спрямо Косово са несправедливи и, че те трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро, съобщи "КоССев".

Той добави, че блокът трябва да подобри отношението си към Косово.

"Що се отнася до мерките, предприети срещу нас, ние смятаме, че те са несправедливи. Те са част от асиметрията в отношенията и колкото по-скоро бъдат премахнати, толкова по-добре. Правим всичко, което можем и знаем, но е необходимо нашите европейски партньори и съюзници да коригират отношението си към Косово възможно най-скоро. В края на краищата една демократична и прогресивна република като Косово заслужава да ѝ се помогне с всичко възможно, а не да има наказателни мерки", каза Курти.

Премиерът констатира, че напрежението в северната част на страната до голяма степен е потушено.

По отношение на извънредните избори за кметове на общини в северната част на страната Курти уточни, че техническите и административните въпроси са в процес на решаване, така че те да могат да се проведат възможно най-скоро. Министър-председателят изрази мнение, че най-подходящият начин за обявяване на извънредни избори във въпросните общини е петицията.

"Що се отнася до новите извънредни избори, от самото начало казахме, че не сме доволни от избирателната активност на гражданите на изборите на 23 април тази година и от това, което установихме в проценти на следващия ден. Затова предложихме възможността за извънредни избори, но искаме да избегнем повтаряне на ситуацията, при която отново ще имаме бойкот на отиването до урните - било като глас, било като кандидат", обобщи Курти.
БГНЕС