/ БГНЕС
Един полицай загина по-рано, един от нападателите също е убит
Косовската полиция продължава престрелка с най-малко 30 души, след като един косовски полицай беше убит тази нощ, а друг беше ранен в село Банска, община Лепосавич. Това съобщи след заседание на косовския съвет за сигурност премиерът на Косово Албин Курти, цитиран от Асошиейтед прес.

Косовската полиция съобщи, че един от нападателите, които рано тази сутрин нападнаха патрул на косовската полиция и убиха полицейски служител, е загинал при продължаващите престрелки със силите за сигурност, съобщи КосоваПрес. По-късно косовският министър на общностите и връщането Ненад Рашич съобщи, че до момента са убити двама от 30-те членове на въоръжената банда в село Банска в Звечан - община с преобладаващо сръбско население в северната част на Косово, поне един е ранен, а един е арестуван, предаде „Албаниан пост“

Стрелба в Косово и обвинения към Сърбия - един полицай е убит, а друг е ранен

Той определи групата като „професионална част“ с униформи, маски и тежко въоръжение. Курти показа и снимки на няколко високопроходими автомобила без регистрационни номера, както и бронетранспортьор в близост до православен манастир в Банска.

Косовският премиер призова извършителите да се предадат на косовската полиция.
 

БГНЕС


В съобщение до медиите Косовският диоцез на Сръбската православна църква каза, че група въоръжени маскирани мъже са атакували манастира Банска с брониран автомобил и са преодоляли насилствено затворените врати на обителта. В момента там има група поклонници от Нови Сад, както и игумен на посещение в манастира. Те са се заключили вътре, а „въоръжени мъже се движат в двора и се чуват отделни изстрели“.

Според сръбски медии местните пътища и граничните пунктове със Сърбия са затворени.

 


Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел осъди „подлото нападение на въоръжена банда срещу служители на косовската полиция“ и поиска да бъдат установени всички обстоятелства, а отговорните да бъдат изправени пред правосъдието. Борел съобщи, че европейската мисия EULEX е на място и в тесен контакт с властите и мисията на НАТО КейФОР.
 


Представителят на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак също осъди нападението и повтори призива си косовската и сръбската страна да се върнат към диалога незабавно.

От своя страна Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че стои зад нападението. Според сръбски медии, цитирани от АП, по-късно днес се очаква сръбският президент Александър Вучич да направи обръщение, в което да „разобличи лъжите на Курти“.
Петър Къдрев/БТА