Косовската полиция влезе с бронирани превозни средства в село Банска в Северно Косово, за да го обезопаси и претърси, ден след като четирима души бяха убити там в престрелка между полицията и въоръжени етнически сърби, предаде Ройтерс.

Въоръжените мъже нахлуха в село Банска в неделя, като влязоха в сблъсък с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. 
Полицията превзе манастира късно в неделя, след като трима нападатели и един косовски полицай бяха убити.

Въоръжените полицейски части са претърсили днес къщи в селото, като са издирвали въоръжени мъже, които не са избягали, каза за Ройтерс полицейски източник. Сутринта селото все още е било недостъпно за журналисти, отбелязва агенцията.

След като косовската полиция съобщи вчера, че е открила множество оръжия и екипировка в Северно Косово, днес вестник „Коха диторе“ предаде, че в Звечан е бил открит още един автомобил, пълен с въоръжение.

Етническите албанци са мнозинство в Косово, чието население е 1,8 милиона, отбелязва Ройтерс. Около 50 000 сърби в северната част на бившата сръбска провинция обаче не приемат независимостта на Косово, обявена през 2008 г. и виждат Белград като своя столица.

Ден на национален траур в Косово заради убития полицай

Косовският премиер Албин Курти обвини Сърбия, че финансира и изпраща въоръжени мъже в Косово. Сръбският президент Александър Вучич отрече обвиненията и от своя страна обвини Курти в подбуждане към насилие заради отказа му да формира Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, който би дал повече автономии на сърбите там и заради честите полицейски акции на север в Косово, където сърбите са мнозинство.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел разговаря вчера и с Курти, и с Вучич. От 2013 г. насам Косово и Сърбия водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. 

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна след сблъсъците в северната част на Косово през май, когато повече от 90 мироопазващи войници на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Въпреки че етническите албанци са 90 процента от населението в Косово, мнозинството от сърби в северната част на страната настояват от дълго време за създаването на ССО, договорено с посредничеството на ЕС през 2013 г., отбелязва агенцията.
Магдалена Димитрова/БТА