Президентът на Косово Вьоса Османи обяви понеделник за ден на национален траур в памет на косовския полицай, който загина в неделя до село Банска в Северно Косово, предаде КосоваПрес.

Вучич: Въоръжените, нападнали косовската полиция, са местни сърби

По информация на косовските медии полицаят Африм Буняку е бил застрелян при нападение с гранати и стрелба от "сръбски терористични групи" в ранните часове на вчерашния ден, докато е проверявал два камиона без регистрационни табели, които блокирали пътя към село Банска. Негов колега е бил ранен по време на стрелбата и е извън опасност за живота.

Косовският премиер Албин Курти обвини Сърбия за нападението, като подчерта в публикация в социалната мрежа Екс, че „извършителите на тези терористични атаки не са обикновени граждани косовски сърби, а групи, подкрепяни от сръбската държава“. 

Той публикува снимки в Х, на които се виждат тежко въоръжени лица в близост до сръбския манастир в Банска. По думите на Курти нападателите, около 30 на брой, са разполагали с автомобили и бронирана кола.

Косовската полиция продължава престрелката с най-малко 30 души в Северно Косово

Междувременно от диоцеза Рашка-Призрен потвърдиха, че въоръжени мъже с маски са нахлули в манастирския комплекс с превозни средства, което е накарало монаси и група поклонници да се заключат в манастира.

Косовската полицията проведе акция в манастира в Банска в координация с мисиите на ЕС (ЕУЛЕКС) и НАТО (КейФОР) в Косово, която приключи късно снощи. Според косовските медии трима от въоръжените нападатели са убити, а друга част от тях са успели да се укрият в планините, като е възможно да са избягали в Сърбия.

От полицията съобщиха също, че са открили голям арсенал от оръжия и екипировка в Северно Косово. Косовският вътрешен министър Джелял Свечля заяви, че големият брой оръжия, експлозиви и униформи, които косовската полиция е открила „са достатъчно за стотици други нападатели“. По негови думи в групата нападатели е имало и членове на обявената от Косово за терористична организация „Гражданска защита“.
Магдалена Димитрова/БТА