/ БГНЕС
Косовската полиция е арестувала двама сърби в близост до село Банска, Северно Косово, след като при престрелка там загинаха един полицай и четирима нападатели, съобщават косовските медии.

Директорът на косовската полиция за регион Север Ветон Елшани потвърди, че двете лица са арестувани по съмнение за незаконно притежание на оръжие. 

„Арестувани са със значително количество оръжие“, посочи той и допълни, че разследването ще покаже дали арестуваните сърби имат връзка с нападението над косовската полиция в неделя.

Оръжието е намерено в автомобил, който е бил паркиран на паркинга на хотела в село Банска.

С това броят на арестуваните след сблъсъка между косовската полиция и въоръжена група в неделя става осем. При престрелката един полицай загина, а двама бяха ранени.

Основният съд в Прищина определи мярка арест за 30 дни на един от ранените сърби, за които се смята, че са участвали в сблъсъка.

В разследването, водено от косовската полиция, участват и представители на мисиите на ЕС и НАТО в Косово – ЕУЛЕКС и КейФОР. 

Междувременно ръководителят на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович коментира, че разследването на косовската полиция е „незапомнен терор, за който няма да чуете осъждане от страна на международните представители“, предаде Танюг. По думите му, специалните сили на косовската полиция РОСУ влизат с взлом в домовете на косовски сърби и нападат цивилни граждани.

„През деня в северната част (на Косово) са били задържани шофьор и техник от сръбски произход в базата на РОСУ на (граничния пункт със Сърбия) Бърняк. Разбити са части от комплекс „Райска баня“, а трима работници са арестувани произволно“, посочи Петкович.

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни. Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу косовската полиция, но Сърбия отхвърли обвинението.
Симона-Алекс Михалева