/ iStock/Getty Images
Вътрешният министър на Косово Джелял Свечля и директорът на косовската полиция Газменд Ходжа отново обвиниха официален Белград, че е участвал в организацията на нападението над косовската полиция в Банска на 24 септември и заявиха, че нападението е целяло „анексирането на Северно Косово“, съобщи КосСев. На пресконференция вчера бяха показани и кадри от дрон, доказващи, според косовската страна, намесата на Сърбия в обучението на въоръжената група.

„Тази терористична организация е имала една цел: анексирането на Северно Косово (…) Днес ще видим в детайли не само терористичната атака в Банска, но и подготовката на тази група в обучителните центрове в Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич, министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович са участвали в това обучение. Вучич опита да скрие факта, че Сърбия е била замесена в организацията на това нападение“, заяви Свечля, представяйки кадри от дрон, конфискуван, по думите му, в Банска.

При нападението с тежко оръжие на 24 септември в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, беше убит косовски албански полицай. Последва престрелка, в която се противопоставиха специалните сили на косовската полиция и отряд от тежко въоръжени сърби, като трима сърби загинаха. Това беше най-сериозната ескалация на напрежението в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията.

Свечля посочи, че обучението се е провело в сръбския град Копаоник, на територията на имот, собственост на Радойчич. Ходжа отбеляза, че разследването на нападението е разкрило, че въоръжената група, атакувала косовската полиция в Банска, се е обучавала на територията на Сърбия дълго време. 

Косовският вътрешен министър отрече обвинението на Вучич, че поне един от загиналите сърби е убит, след като се е предал на косовската полиция.

„Видяхме как един от ранените получава медицинска помощ от специалните единици“, посочи той и подчерта, че няма доказателства, че някой е бил убит, след като се е предал.
Твърди се, че свидетел на събитията разказал пред КосСев, че един от убитите сърби Боян Миялович, който е бил ранен, е бил застрелян от косовски полицаи от два метра разстояние, „въпреки че вече не е можел да се движи“.

Белград поиска да бъдат представени кадри на убийствата на сърбите, но Свечля заяви, че косовската полиция не разполага с кадри на всичко, което се е случило на 24 септември. Той отрече и обвиненията на Белград, че полицията не е допуснала мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС да се включи в операцията в Банска.

Ходжа съобщи, че косовският полицай Африм Буняку е загинал при избухването на първата експлозия. По думите му „полицейски патрул е отишъл да види какво се случва с камиони, които са били паркирани на моста в посока селото и тогава се е случила експлозията“.

Прищина бе критикувана за присъствието на специални единици на косовската полиция в Северно Косово, но според Ходжа те са очаквали, че ще „трябва да се изправят пред такава заплаха“.

„Нашите полицаи са в постоянна опасност там. Те са отишли да проверят какво се случва с камионите, без значение е дали е било инцидент или какво точно се е случило – в момента, в който са тръгнали, са били използвани експлозиви“, обясни Ходжа, след като миналата седмица сръбският президент заяви, че смъртта на косовския полицай при експлозията е била непланирана.

Косово изисква екстрадицията на всички замесени в инцидента от Сърбия, където се предполага, че се укриват в момента, включително и на организатора Милан Радойчич. Според разследването на косовската полиция в нападението са участвали около 90 сърби, но на пресконференцията бе заявено, че не е ясно колко служители на специалните сили на косовската полиция са се включили в сблъсъка. 

Свечля съобщи и че един от конфискуваните имоти на Радойчич ще бъде превърнат в полицейско управление за единиците на косовската полиция.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Косово и Сърбия водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.
Симона-Алекс Михалева