ЕС извади Хамас от списъка с терористични организации
ЕС извади Хамас от списъка с терористични организации / Guliver/Getty Images

Общият съд на ЕС извади Хамас от списъка с терористични организации на блока на 28-те с мотива, че са допуснати грешки в оценката за делата на ислямистката групировка, съобщи ДПА.

Въпреки това съдът реши да запази в сила замразяването на средства за период от три месеца. Базираният в Люксембург съд посочи, че решението Хамас да бъде включена в списъка с терористични организации през 2001 г. е основано на фактически обвинения, идващи от пресата и от интернет, а не на действия, разследвани и потвърдени от съответните власти.

Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Европейския съд в рамките на следващите два месеца.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова Европейския съюз да остави Хамас в списъка си с терористични организации, съобщи Ройтерс. "Очакваме от тях незабавно да върнат Хамас в списъка. Хамас е терористична организация, която в устава си посочва, че нейна цел е да унищожи Израел", каза Нетаняху в комюнике.

Европейският съюз продължава да възприема Хамас като терористична организация. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Уважаваме решението на Съда, но то е по процедура и не предвижда оценка по съществото на поставянето на Хамас в списъка, това не е политическо, а юридическо решение, коментира говорителят. Кочиянчич добави, че скоро ще бъде решено дали съдебното решение ще бъде обжалвано. Дотогава ограничителните мерки ще останат в сила, поясни говорителят.

Източник: БТА