ЕС има нужда от повече политическо единство, според европейски политици
ЕС има нужда от повече политическо единство, според европейски политици / снимки: Gulliver/Getty Images

Страните членки на ЕС имат нужда от повече политическо единство. Това заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер на 10-я годишен международен форум „Ялтенска европейска стратегия”, предаде ИТАР-ТАСС. „Невъзможно е да имаме стабилна обща валута и да контролираме само монетарната политика”, каза Шрьодер на дискусия за бъдещето на Европа. Според него е необходима „възможност да се контролира и данъчната сфера, и икономиката, и социалната политика”.

„Трябва да градим политически съюз. Имаме нужда от по-голяма, а не от по-малка интеграция в Европа”, каза бившият канцлер. Основна задача на Европа за близкото бъдеще според него е да стабилизира курса на еврото и да възпрепятства евентуални нови кризи.

Европейските лидери трябва да се откажат от популизма - „огромен политически проблем, на който досега дори не гледаха сериозно”, заяви бившият премиер на Италия Марио Монти. „Според мен политическите лидери трябва да спрат да работят вместо своите финансови министри и да започнат да мислят как да направят Европа по-стабилна в политически план”, каза Монти, отбелязва БТА.

ЕС има нужда от повече политическо единство според европейски политици
netinfo

Европа се сблъсква с недостиг на лидери, които да предложат на ЕС програма, гарантираща напредък, отбеляза бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. „Днес Европа ни е потребна повече от всякога. Обаче и трудностите днес са повече от когато и да било”, посочи Строс-Кан. „Проблемът на Европа днес не е технически проблем. Много важен е политическият въпрос. Повечето хора са отчаяни, имат нужда от уверен поглед в бъдещето. А тази увереност е въпрос на политика, въпрос на лидерство”, каза бившият шеф на МВФ.

„Трябва нещо да правим. Европа не означава граници, Европа е идея. И мнозина могат да се присъединят към тази идея. Но за да живее една идея, трябва някой да я прокарва”, подчерта още Строс-Кан.