ЕС е за криминализиране на тероризма в интернет
ЕС е за криминализиране на тероризма в интернет / netinfo

Министрите на правосъдието на страните членки на ЕС решиха днес, че публикуването в интернет на рецепти за направа на бомби и на призиви за извършване на терористични атаки трябва да бъде криминализирано, предаде БТА.

С решението си страните членки на ЕС дадоха зелена светлина на предложение на Европейската комисия да се наказва със затвор подстрекателството към тероризъм, обучението в тероризъм и вербуване към терористични организации в интернет пространството.

Предложението на ЕК ще позволи също на служби в ЕС, следящи за прилагането на закона, да изискват сътрудничество от интернет-доставчици с цел да идентифицират потребителите, които правят подобни призиви и да изтриват материалите им.

На 13 юни 2002 г. страните от ЕС се договориха за общи правила за борба с тероризма, като хармонизираха националните дефиниции за терористични дейности с предвидените за тях наказания. Тези правила обаче не включваха базирани в интернет пространството призиви за терористични атаки. Днешното решение означава, че страните членки на ЕС подкрепят като цяло предложението на ЕК и едва ли ще се противопоставят на приемането му.