ЕС е в готовност да разположи войските си в Чад
ЕС е в готовност да разположи войските си в Чад / снимкa: БГНЕС

Говорител на силите на ЕС изрази надежда, че още в началото на следващата седмица Съюзът може да разположи войските си в Чад. Това стана часове след призива на президента на страната Идрис Деби Итно за „бързото разполагане на силите на ЕС”, информира БГНЕС.

Все още има пречки от логистичен характер в Нджамена, уточни говорителят на Eufor полковник-лейтенант Филип дьо Кюсак. Процесът по разполагането на войските бе спрян, след като на 28 януари бунтовниците организираха нападение срещу властта в Нджамена.

Силите Eufor ще бъдат разположени, когато политическото положение и сигурността позволяват това, заяви Кристина Галач, говорител на върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Хавиер Солана.

Същевременно официален източник съобщи, че в Чад е въведен полицейски час. Полицейският час е въведен за неопределено време и ще бъде в сила от 18,30 ч до 6 ч местно време. Той ще се прилага „до пълното отстраняване на все още криещите се врагове“, заяви премиерът на Чад Делва Касире Кумакойе на правителствено заседание в Нджамена.