/ БГНЕС
Нова Зеландия възнегодува от Реджеп Ердоган, който използва видеозаписа на терориста от Крайстчърч на свои митинги, съобщи Дойче веле.

На няколко митинга на управляващата партия бяха показани части от кървавия видеозапис, направен по време на убийствата в джамия в Крайстчърч.

Стрелецът от Крайстчърч действал сам, смята новозеландската полиция

Реджеп Ердоган включил секунди от видеото, което показва как крайнодесният терорист Брентън Тарант застрелва десетки молещи се и в програмата на митинг, който се излъчвал по телевизията.

Освен това Ердоган показал на хората на митинга извадки от манифеста на терориста, в който се отправяли заплахи към мюсюлмани.

Стрелецът от Крайстчърч ще се защитава сам в съда

Според правителството на Нова Зеландия тези похвати могат да бъдат опасни.

"Всяка агитация от подобен вид, която несправедливо показва Нова Зеландия, още повече, че извършителят беше чужденец, може да изложи на опасност нашите граждани в чужбина", каза външния министър Уинстън Питърс.

50 станаха жертвите на нападението в Нова Зеландия

Питърс заяви, че се е свързал с турския си колега Мевлют Чавушоглу и го е предупредил да не бъде изкривяван образа на Нова Зеландия в публичното пространство.

Въпреки всички усилия на Фейсбук, които казаха, че са изтрили 1.5 милиона копия на видеото, то беше разпространено масово.
БГНЕС