/ БГНЕС
Афганистанец, изправил се срещу стрелеца, беше обявен за герой
Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, предаде Ройтерс.

Ранените са също 50, като от тях 36 остават в болницата. Двама души са в критично състояние.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

48-годишният Абдул Азиз, роден в Афганистан, е успял да спаси живота на мнозина, прогонвайки нападателя от джамията Линууд, съобщи Асошиейтед прес. Азиз нападнал Брентън Тарант с това, което имал под ръка - машина за кредитни карти, с която замерил нападателя. След като хвърлил по него и собствения му празен пистолет, разбивайки предното стъкло, нападателят се уплашил достатъчно, за да напусне мястото на нападението. По-късно той бил спрян от новозеландски полицаи.

Има ли заплаха за националната ни сигурност? (ВИДЕО)

Тарант вече бил отнел живота на 42 души в друга джамия, преди да нападне Линууд, където преди намесата на Азиз загиват седем души. Един човек почина по-късно в болницата.
Азиз е напуснал родината си като млад и е живял над 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди две години.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Сред убитите и ранените в Нова Зеландия има чужденци

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът, уверявайки, че властите разследват посещенията му и хората, с които се е срещал, отбелязва Ройтерс.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.

Плевенският хотелиер, при който отседнал Тарант: Беше малко студен и резервиран

Стотици протестиращи направиха символично погребение в Истанбул на жертвите от терористичния акт, информира АФП. Повече от 500 души се събраха пред „Света София“.

Множеството, съставено предимно от националисти и ислямски групи, носеше плакати, на които беше изписано: „Мюсюлмани, изправете се!“ и „Мюсюлмани, обединете се!“. Беше отслужена и кратка молитва за жертвите на нападението в Крайстчърч.

Мерките за сигурност около „Света София“ бяха засилени, а в района имаше конна полиция и полиция за борба с безредиците.

Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите, припомня Ройтерс.
БТА, БГНЕС