На територията на Балканските страни върви една радикализация. Това е установено, има и случаи на терористични дейности, на завръщащи се чуждестранни бойци от Сирия. Обикновено говорим за радикален ислям. В случая говорим за антимюсюлманска радикална проява, която е също толкова опасна, колкото и радикалният ислям”. Така експертът Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира връзката на атентатора от Нова Зеландия с България пред NOVA.

49 убити и 48 ранени след стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБЗОР)

След нападението в две джамии в Нова Зеландия, стана ясно, че терористът Брентън Тарант е бил на обиколка в България. Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Преди атаката в Крайстчърч, той обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са боевете при Шипка през 1877 година и битката при Булаир през 1913 г.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.

Трябва да се провери какво е правил тук и какви са били мотивите, ясно е вече къде е ходил, не е ясно с кого се е срещал и каква е била целта на посещението. Добре, че той е задържан и може да се получи информация от него”, коментира още Божилов.

Запитан дали трябва да се притесняваме, експертът Тихомир Стойчев заяви, че трябва.

„Ние сме притеснени отдавна. В главите на представителите на радикалния ислям светът се дели на две – мястото, където е разположен мюсюлманският свят, и земята на войната. Досега „земята на войната” не реагираше по никакъв начин, тя беше виктимизирана. Отдавна в разузнавателните служби се заговори за въставащите идентичности. И нашите служби работят по тези прогнози”, заяви Стойчев.

Сред убитите и ранените в Нова Зеландия има чужденци

Според него България трябва да отговори много бързо на това, което се случи в Нова Зеландия.

„На пълнителите има освен български надписи, има и на грузински, арменски. Както Грузия декларативно обяви, че пълноценно ще се включи в разследването, ние да искаме по официален път да научим повече за профила на тези извършители. Ние засега се фиксираме върху един”, заяви Стойчев.
nova.bg