Брентън Тарант, отговорен за смъртта на 49 души при атаки в две джамии в Нова Зеландия, е отсядал в Плевен, в къщата за гости на Йордан Качармазов. Пред NOVA хотелиерът разказа, че австралиецът се настанил на 10 ноември 2018 г.

Има ли заплаха за националната ни сигурност? (ВИДЕО)
 

„Отворих му паспорта. Освен името му, имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше "ислям”, казва собственикът на къща за гости. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от там ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, казва още Йордан Качармазов.
 
Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, казва още Качармазов.

49 убити и 48 ранени след стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБЗОР)
 
До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

Службите са категорични, че място за притеснение няма. „Посещавал е исторически обекти. Пак казвам - няма никакви данни за извършване на дейност, свързана с тероризъм на територията на страната ни”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 г.
 
Визитата на австралиеца започва от летище София, където на 9 ноември каца с полет от Дубай и наема кола. В България Тарант обикаля исторически обекти в Плевен, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград и Перник. Освен в Плевен, той е пренощувал и в София. Преди да отлети за Букурещ Брентън Тарант, отсяда в столичен хотел, който се намира на метри от сградата на ГДБОП. Какво е правил в румънската столица все още не е ясно. Но оттам отново наема кола и заминава за Унгария.
nova.bg