ЕП ще подложи на обстоен „устен изпит бъдещите еврокомисари
ЕП ще подложи на обстоен „устен изпит бъдещите еврокомисари / снимка: БГНЕС, архив

Европейският парламент се готви да подложи членовете на бъдещата Европейска комисия на напрегнато и щателно препитване, предупредиха няколко парламентаристи, цитирани от Франс прес.

Това е важна седмица, тъй като ще подготвяме изслушването на бъдещите комисари, избрани от новия председател на европейския изпълнителен орган Жан-Клод Юнкер, подчерта на брифинг с журналисти председателят на групата на либералите Ги Верхофстат.

Изслушванията в различните парламентарни комисии ще се състоят от 29 септември до 7 октомври. Седемте заместник-председатели на ЕК, които ще управляват приоритетните за ЕС направления, ще бъдат изслушани в няколко комисии.

Екипът на Юнкер в пълния му състав се очаква да бъде одобрен на пленарна сесия на 22 октомври.

Всеки комисар ще трябва да отговаря откровено, предупреди председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер. Бъдещите комисари трябва да са наясно, че им предстои истински устен изпит, допълни той.
Подготвяме много строги изслушвания върху компетентността, етиката на бъдещите комисари и на съответствието на програмата им на ангажиментите на Жан-Клод Юнкер, отбеляза председателят на групата на социалистите Джани Питела.

Питела спомена имена на комисари, които може да срещнат проблеми с одобрението в парламента. Този от тях, който ни тревожи най-много, е унгарският кандидат Тибор Наврачич, приближен на премиера Виктор Орбан, чиито отношения с ЕС са трудни заради желанието му да подчини правосъдието, печата, а сега и неправителствените организации.

Социалистите имат резерви и към испанеца Мигел Ариас Канете, предложен за комисар по въпросите на климата и енергетиката. Питела спомена във връзка с него възможен конфликт на интереси. Канете посочи днес в изявление, че е готов да продаде дяловете си в две петролни компания, за да няма основания за критики срещу него.

Групата на социалисти има забележки също към кандидатурата на бившия словенски премиер Аленка Братушек за заместник-председател на ЕК и комисар за енергийния съюз. Има подозрения, че тя се е самопредложила преди да се оттегли от премиерския пост, без одобрението на собствената си партия, каза Питела.

Зелените в ЕП не са съгласни ресорът по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари да се даде на Великобритания, нито с кандидатурата на французина Пиер Московиси за комисар за икономическите и финансовите въпроси, при положение, че Париж не изпълнява бюджетните си задължения.

Ако дадени кандидати бъдат отхвърлени от парламентарните комисии, Юнкер ще трябва да поиска от съответните страни да предложат нови, за да не бъде екипът му отхвърлен изцяло.