/ Gulliver/Getty Images
Европейският парламент съобщи, че до края на годината ще насрочи допълнителна сесия в Страсбург, за да спази договорите за ЕС. Европейското законодателство предвижда евродепутатите да заседават 12 пъти в годината във Франция.

Насрочването на извънредна сесия се налага заради снощното решение на председателя на ЕП Давид Сасоли да прехвърли в Брюксел предвиденото за следващата седмица заседание, което по предварителния график трябваше да бъде в Страсбург. Промяната се наложи заради съвета на здравната служба на ЕП, която отчете все по-широкото разпространение на вируса COVID-19 във Франция.

Европейският парламент ще заседава в Брюксел заради заплахата от коронавируса във Франция

На пресконференция днес политическите групи в институцията подкрепиха решението на Сасоли. Някои от тях поясниха, че повечето от евродепутатите предпочитат в случая да не пътуват до Страсбург. Пътуването на около 6000 души за сесията не е от най-безопасните действия в днешната обстановка, коментираха говорители на парламентарните групи.

Те допълниха, че следващата седмица евродепутатите ще обсъдят въпроса с разпространението на вируса. Предвижда се ЕП да приеме резолюция по този въпрос.

Говорител на ЕП отбеляза, че това не е първият път в историята, когато на евродепутатите се налага да заседават в Брюксел, вместо в Страсбург, както предварително е било предвидено. Това се е случило и през 2008 г. заради пропадането на част от тавана в заседателната зала на ЕП в Страсбург. През 2015 г. се наложи евродепутатите да напуснат Страсбург по-рано от предвиденото заради очакваните смущения в полетите след изригването на вулкан в Исландия, допълни той.
БТА