ЕП иска да се криминализира ползването на услугите на проститутки
ЕП иска да се криминализира ползването на услугите на проститутки / снимка: Guliver/Getty Images

Европейският парламент гласува днес с голямо мнозинство текст, който насърчава борбата срещу проституцията чрез налагане на санкции на клиентите на проститутките, но не и на самите проститутки, предаде АФП.

В резолюция с необвързващ характер, приета с 343 гласа „за”, 139 гласа „против” и 105 „въздържал се”, ЕП призовава европейските страни да последват примера на скандинавските държави в борбата с проституцията, вместо да приемат всеобхватни закони, които са били истинска катастрофа в Холандия и Германия.

Според ЕП европейските страни трябва да вземат мерки за наказване на мъжете, които третират тялото на жените като стока, без да наказват онези, които са въвлечени в проституцията. Текстът препоръчва ползването на услугите на проститутки под 21 години да се обяви за престъпление в целия ЕС.

В документа се подчертава, че проституцията, било то принудителна или доброволна, накърнява човешкото достойнство и правата на човека, и призовава страните членки да възприемат стратегии за подпомагане на жените, които искат да се откажат от проституцията, посочва БТА.

В документа европейските депутати призовават страните членки на ЕС да затегнат политиката си за борба с трафика на хора.