Със смъртоносна инжекция бе екзекутиран осъден за убийство през 1999 г. престъпник
Със смъртоносна инжекция бе екзекутиран осъден за убийство през 1999 г. престъпник / iStock/Getty Images
Осъденият на смърт Брандън Бърнард бе екзекутиран в Индиана тази нощ след като молбите за помилване в последния момент бяха отхвърлени от Върховния съд на САЩ. 40-годишният Бернард е осъден за убийство, извършено от него през 1999 г., когато е бил тийнейджър, и е най-младият осъден, екзекутиран от федералното правителство от близо 70 години насам, отбеляза Би Би Си.
 
Бърнард каза на семейството на двойката, която погуби преди 21 г., че съжалява, преди да бъде инжектиран със смъртоносна инжекция.

За пръв път от 70 години в САЩ ще екзекутират жена

Още четири екзекуции са планирани преди края на президентството на Доналд Тръмп. Ако всички те се състоят, Тръмп ще се окаже президентът с най-много екзекуции през мандата си от всички американски президенти от близо век досега – общо 13 от юли насам.
  Изпълнението на присъдата в Индиана прекрати 130-годишен прецедент за спиране на екзекуциите по време на президентски преход. Джо Байдън става президент на 20 януари.
  Бърнард беше обявен за мъртъв в 21:27 местно време в четвъртък (04:27 българско време днес). Преди това той насочи последните си думи към семейството на жертвите, говорейки спокойно повече от три минути.

Екзекуцията се забави повече от два часа, след като адвокатите на Бернар напразно очакваха Върховният съд да я спре.

Превод и редакция: DarikNews