/ iStock/Getty Images
Един от най-известните британски серийни убийци, "Йоркширският изкормвач" Питър Сътклиф, почина днес на 74-годишна възраст, съобщи правителството.

Наричан „съвременния Джак Изкормвача“, Сътклиф е осъден през 1981 г. за убийство на 13 жени и опит за убийство на 7 други в Северна Англия след терор, който все още е в обществената памет. Той получи 20 доживотни присъди, но се надяваше да излежи само 30 години затвор. Но през 2010 г. съдия от Висшия съд постанови, че той никога няма да бъде освободен.

"Затворникът от „Франкланд“ Питър Сътклиф почина в болница на 13 ноември", информира омбудсманът по затворите и пробацията.

Шофьорът на камион Сътклиф, за когото бе установено, че е страдал от параноидна шизофрения по времето, когато е извършил престъпленията си, е прекарал известно време след постановяване на присъдата си в психиатрично заведение с висока степен на сигурност. Но той е преместен затвора „Франкланд“, близо до Дърам, североизточна Англия, след като психическото му състояние е счетено за достатъчно стабилно.

В затвора Сътклиф беше нападнат, загуби зрението на лявото си око и имаше нарушено здравословно състояние - сърдечни проблеми и диабет вследствие на затлъстяване.

Той е дал положителен тест за Covid-19, но според британските медии е отказал лечение. Не е посочена непосредствена причина за смъртта, според АФП.
Сътклиф се фокусира особено върху секс труженичките - жените, забравени от обществото и полицията. Въпреки че всяка жена, която е пресичала пътя му, е била изложена на риск, според ДЕ24.

В своята книга от 2003 г. за престъпленията на Сътклиф „Невероятно зло“ Майкъл Билтън пише, че той е бил „чудовищен и ужасяващ човек“,„болен и извратен убиец, получавал сексуално удоволствие от изнасилването и клането на своите жертви“. 
БГНЕС