коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Тезата, че вирусът на COVID-19 се е изплъзнал от лаборатория в Китай, заслужава да бъде проучена по-пространно. Това мнение изразиха днес експерти, назначени от Световната здравна организация. Те настояват, че за момента няма окончателни доказателства за произхода на пандемията, какъвто и да е разглеждания сценарий, отбелязва Франс прес.

Експертите са 27 на брой и са представители на разнородни дисциплини. Те изготвиха също така списък с допълнителни изследвания, които трябва да се направят относно теорията за предаване на вируса на COVID-19 от прилеп на човек чрез междинно животно, неидентифицирано официално досега.

"Този предварителен доклад не е предназначен да даде окончателни изводи за произходите на вируса на COVID-19, защото трябва повече информация благодарение на проучванията, които докладът препоръчва", казват експертите от така наречената Консултативна научна група за произхода на новите патогенни агенти.

Преди разгара на летния сезон в Гърция: Скок на случаите на заразени с COVID-19

Мисията на групата прехвърля до голяма степен рамките на едно единствено разследване относно произхода на COVID-19 и трябва преди всичко да установи списък от най-добрите практики, за да се позволи по-доброто и по-бързото откриване на вектора на следващата пандемия.

Над две години след началото на пандемията от COVID-19 групата учени признава, че все още липсват ключови данни, за да се разбере как пандемията е започнала, въпреки че постигнатият напредък например относно идентификацията на животните, които биха могли да са посредник при предаването.

В ход са и проверки относно евентуални случаи извън Китай преди тези, установени в Ухан, по-специално в Италия, но също така и във Франция и в САЩ.

Групата подчертава, че е имала достъп само до информации, предоставени на разположение в публикувани документи или презентации на поканени учени, по-специално китайски. Групата не е имала достъп до необработени данни.

Маските в Гърция остават задължителни във фериботите, такситата и аптеките

Групата учени е изготвила и дълъг списък от допълнителни изследвания, които са нужди, за да се постигне напредък в разследването. Активното сътрудничество на китайските власти ще бъде необходимо по известен брой искания на групата, формулирани в списъка, в това число и в частта за лабораторните изследвания.

"Нямаме мандат, за да влизаме в една страна, никъде в света, и имаме нуждата от сътрудничество на страните, за да извършим тези разследвания", казва Мария ван Керхов, която в СЗО отговаря за усилията в борбата срещу COVID-19.
БТА