Екокатастрофа край бреговете на Северен Кипър
Екокатастрофа край бреговете на Северен Кипър / БГНЕС, архив

Сто тона петрол са изтекли в морето край бреговете на Северен Кипър заради инцидент с танкер на частната компания АКСА, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Според представител на кипърските турски биолози това е най-голямата екокатастрофа край острова. По думите му каквито и сили да бъдат мобилизирани, 20% от петрола никога няма да може да бъдат събрани от морето.

Според информации на кипърските турски власти нефтеното петно се е разпростряло на площ от 5 км в морето, информира Vesti.bg.

Инцидентът е станал, след като се е спукал тръбопровод, по който се е подавал нефт от танкера до електроцентрала на компанията АКСА. Плавателен съд за почистване на петролните петна е потеглил от турското пристанище Мерсин. Властите в Северен Кипър са поискали също и помощ от ООН.

След като инспектирал района на замърсяване, министърът на туризма на Севернокипърската турска република заявил, че "държавата не разполага с достатъчно средства, за да се справи с такива кризи". Той окачествил случилото се като сериозна екокатастрофа и добавил, че виновните за инцидента ще бъдат наказани.